Behandeling

Toen ik in 2002 mijn praktijk begon, werkte ik uitsluitend met handvijlen. Ik had veel tevreden klanten die het fijn vonden dat hun paard niet standaard een verdoving moest hebben. Mij werd altijd voorgehouden dat als je elektrisch werkt, je het paard moest sederen om diverse redenen. Wel wist ik dat je met handmatig vijlen te beperkt was om het paard goed te kunnen behandelen. Met name de achterste kiezen bewerken is met de hand een groot probleem. Het is vaak zelfs onmogelijk om het goed te doen. In 2010 ben ik lid geworden van de vereniging voor gebitsverzorgers bij het paard (NVVGP). Hier leerde ik veel collega’s kennen. Op jaarlijkse bijeenkomsten praat je dan met elkaar en ik merkte al snel dat er toch onderling behoorlijk verschillende opvattingen zijn over de manier van behandelen.

Ik ben toen kritisch gaan kijken of het niet mogelijk was om wel elektrisch een paard te behandelen maar ZONDER sedatie! Door mijn manier van werken kwam ik er achter dat ik zelfs veel minder vaak een paard hoefde te sederen wanneer ik met elektrisch gereedschap werkte dan bij handmatig vijlen.

Inmiddels heb ik vele duizenden paarden elektrisch behandeld en werk ik normaal gesproken niet meer met handvijlen. Mijn werkwijze zal afwijken van hoe veel paardentandartsen/dierenartsen te werk gaan. Het verschil, zo hoor ik vaak terug van mijn klanten, zit hem in het feit dat ik zelden een paard hoef te verdoven. Ongeveer 3 tot 5% heeft een sedatie nodig. In alle andere gevallen kan het paard zonder enig probleem zonder sedatie behandeld worden!

Mijn mening is dat standaard sederen onnodig is en je hiermee het paard onnodig belast! Daarnaast brengt het onnodig extra kosten met zich mee.  Er zijn natuurlijk redenen om een paard wel  een roesje te geven. Het paard moet de behandeling wel goed kunnen ondergaan zonder zichzelf of de behandelaar in gevaar te brengen.

Ik ben dus niet tegen sedatie, maar wel als dit standaard gebeurd. Want vaak dient dit alleen het gemak van de behandelaar.

Als u vragen heeft over mijn werkwijze, kunt u natuurlijk altijd contact met mij opnemen.

Paul Minnaar